Restauranger

Det tjeckiska köket

Den tjeckiska nationalrätten kallas populärt: "Vepřo-knedlo-zelo", dvs. fläskstek med knödel och surkål.Den tjeckiska varianten av knödel bör avsmakas, beställ gärna "Svíčková s knedlíkem" som oftast faller svenska turister i smaken. En annan möjlighet är "Guláš s knedlíkem".

I Prag finns det - bokstavligen - en restaurang på varje hörn. Det gör det svårt att rekommendera, var och en får göra sina fynd - och tyvärr även sina misstag!

Försök att hitta "din" restaurang med hjälp av Square Meal, en databas och reservationssystem som listar hundratals restauranger i Prag och övriga Tjeckien (på engelska)

Square Meal

 
GulaschIndex

Från en läsare av PragInfo kommer en fiffig hjälpreda:

Daniels GulaschIndex

Jag har gjort min egen BigMac index vad gäller tjeckiska krogar. Principen är den att man kollar vad en gulasch (guláš) kostar för att få en uppfatning på krogens prisnivå. För att gulasch med knödel (guláš s knedlíkem) har de överallt. Min erfarenhet säger:

Gulaschpris [i CZK]

 

ca 75:-

Billig krog!

 

100-130:-

Acceptabelt

 

över 180:-

Gå därifrån!

PS Man måste ta det lite med nypa salt... Visst har det hänt att jag köpt gulasch för över 180:- CZK, men då var det kanske en specialare!