Terezín [Theresienstadt]

Den s.k. Lilla fästningen byggdes på slutet av 1700-talet där Elbe möter floden Ohře, som en del av ett större militärt försvarskomplex och benämndes Terezín till minnet av den österrikiska kejsarinnan Maria Teresia [1717 - 1780].

Terezín användes från första början som fängelse för frihetskämpar inom det österikiskt-ungerska imperiet, en av fångarna var Gavrila Princip som 1914 mördade Ferdinand d´Este i Sarajevo.

Gestapo började använda Lilla fästningen som fängelse i juni 1940. Under kriget passerades fängelset av 32.000 människor, huvudsakligen tjecker men även ryssar, polacker, tyskar och engelska och franska krigsfångar.

Foto: © Jiří Honomichl, Památky.cz

Koncentrationslägret Terezín

Koncentrationslägret för judar kallas Ghetto Terezín. 140.000 män, kvinnor och barn passerade genom lägret under krigets lopp. 35.000 människor har dött i Terezín till följd av hunger, sjukdomar och den behandlingen som dem utsattes för.

< Judiskt bönerum i Terezíns getto

Från 1942 skickades transporter från Terezín till utrotningslägret Auschwitz. I krigets slutskede flyttade tyskarna ytterliggare 15.000 fångar till Terezín från andra koncentrationsläger när fronten närmade sig.

< Krematoriet i Terezíns getto

Hitta till Terezín

Terezín är belägen i norra Böhmen, vid bilvägen från Sverige till Prag.

Guidad tur till Terezín beställer du genom PragInfo

Terezín

Mera om Terezín kan du läsa på muséets hemsida Památník Terezín

Auschwitz-Birkenau

Skolresor till Auschwitz