Karl IV

Karl IV, Böhmens kung och tysk-romersk kejsare

Karl IV [1316-1378], son till Johan "den blinde" av Luxemburg och Eliška från den tjeckiska Přemysliderna-ätten tillträdde den Böhmiska tronen 1346.

Han upphöjdes till tysk-romersk kejsare 1355.
Karl IV, som i Tjeckien brukar kallas "fosterlandets fader", var en av medeltidens dugligaste härskare och under hans tid vid makten blev Böhmen till en medelpunkten i ett mäktigt centraleuropeiskt välde.

Karlsbron

Judithbron

Det 100-åriga vattnet

Karl IV grundade sin makt på rikedomen i den stadsbildningen som han lade grund till 1348 - "Den tjeckiska kronans länder". År 1344 genomdrev han att biskopen i Prag upphöjdes till ärkebiskop och det är därför som Pragborgens basilika byggdes om till S:t Veits gotiska katedral.

1348 grundade Karl IV Prags universitet [Karlsuniversitetet], det andra äldsta universitet Europa. Samma år anlades även Prags Nya Stad och det kungliga slottet Karlštejn.

Under Karl IV regeringstid börjades 1357 en ny bro över Moldau byggas som en ersättning för den äldre Judithbron. Den kallades Stenbron eller Pragbron och fick namnet Karlsbron långt efter den Karl IV:s död - kring 1870.