Attentat på Reinhard Heydrich - den blonda besten

SS-obergruppenführer Reinhard Heydrich kallades även Tjeckiens bödel eller Den blonda besten. Han ansågs vara en duktig violinist och fick av sin mor, som var skådespelerska mellannamnet Tristan.

Han var en av deltagarna vid Wansee-konferensen 1942 som beslutade om den slutgiltiga utrotningen av den judiska befolkningen.

Men redan 28 september 1941 utsågs han till Protektor över Böhmen und Mähren vilket omedelbart ledde till stigande förtryck av judarna.

Den systematiska terrorn som riktades även mot den tjeckiska motståndsrörelsen ledde till ett beslut av den tjeckiska exilregeringen i London -

Attentat på Reinhard Heydrich

Attentatet utfördes den 27 maj 1942 av Jan Kubiš, Josef Gabčík och Josef Valčík - tjeckiska specialtränade exilsoldater som skickades till Tjeckien från England. Som den lämpligaste platsen för aktionen valdes en skarp kurva där Heydrichs bil saktade farten. Men i det avgörande ögonblicket klickade Gabčíks vapen och Kubiš kastade en handgranat under bilen. Heydrich skadades av splitter från granaten och sätet och dog i blodförgiftning den 4 juni 1942.

Kurvan där attentatsmännen väntade på Heydrichs bil

Heydrichs Mercedes med skador efter handgranaten

Nazisterna utfäste en belöning på 10.000.000 riksmark 

Tyskarnas reaktion på attentatet blev hård - undantagstillstånd proklamerades, K.H.Frank gav order om att 10.000 tjecker skulle tas som gisslan, 100 av dessa avrättades omedelbart.

Detta blev början till en oerhörd terror, som i Tjeckien kallas "Heydrichiaden", som riktades mot den tjeckiska befolkningen. Hela familjer avrättades utan rättegång för "samtycke med mordet på Reichsprotektor Heydrich".

Och den 10 juni 1942 utplånades som straff byn Lidice i närheten av Prag. 173 män avrättades, 185 kvinnor skickades till koncentrationslägret Ravensbrück och 93 barn fraktades till okänd plats. Byn Lidice jämnades med marken.

Läs mera om Lidice

Efter attentatet

I Tjeckoslovakien uppmärksammades årsdagen av attentatet på Heydrich med utgivning av ett frimärke som visar två av attentatsmännen.

Adolf Hitler kallade Heydrich vid begravningen "mein lieber Kamerad Heydrich" och förärade honom, som den andre tysken som fick denna utmärkelse, den Tyska orden.

"Tjeckiens bödel" begravs.