Slaget vid Austerlitz, 2 december 1805

Slaget vid Austerlitz (som på tjeckiska heter Slavkov och ligger i närheten av Brno) ägde rum på årsdagen av Napoleons kröningsdag den 2 december 1805. När krutröken hade lagt sig hade Napoleon vunnit sin mest betydande militära seger. 

Under upptakten till slaget marcherade Napoleon ganska obehindrat till Wien i november 1805, då kejsar Frans av Österrike flydde till den ryske tsaren Alexanders härläger. De båda kejsarna beslutade sig för att låta sina arméer samverka mot Napoleons.

Slaget som stod vid Austerlitz i nuvarande Tjeckien, har kallats ”Trekejsarslaget” eftersom tre kejsare var inblandade. 

På den ryska sidan avrådde den ryske överbefälhavaren Kutusov sin kejsare från att drabba samman med Napoleon här, men befälet lämnades i stället till furst Bagration och general Buxhovden.

Napoleons seger mot den numerärt överlägsna rysk-österrikiska styrkan blev förkrossande och tvingade Alexander att fly hals över huvud genom Ungern, medan kejsar Frans tvingades skriva under en fred med hårda villkor. Som en följd av stridens utgång bildades en rad nya stater.

   

204-årsjubileum

27 till 29 november 2009

Slaget vid Austerlitz uppmärksammas med en rad festligheter på flera platser i Austerlitz-regionen och festligheterna kulminerar med en grandios rekonstruktion av detta slag, i vilket deltar mer än 1.000 personer i historiska uniformer.

Austerlitz, program