Marknader i Prag

Som shoppingstad har Prag fått ny luft under vingarna på senare år. Det finns mängder av butiker och shoppingstråk, men om du vill göra riktiga fynd är det någon av Prags marknader du ska besöka. Med den stora tillgången av
sista minuten resor till Prag har man här pengar över för det ovanliga och onödiga, liksom det sedan länge eftersökta.

Prags största marknad, Holešovická (eller Pražská) tržnice, ligger i det ombyggda slakthusområdet kring gatan Bubenské nábřeži. Marknaden har på senare år fått en ansiktslyftning och kallas numera för "River Town". Hit tar du dig enkelt med tunnelbana till Vltavská och några hundra meters promenad till ingången. Marknaden fullkomligt myllrar av marknadsstånd och människor, och möjligheterna att fynda är oändliga: här säljs allt från skor, väskor och porslin till begagnade bilar. Om du söker efter märkeskopior är det här stället att åka till. Glöm inte att pruta, det går ofta att få ned priserna till en fjärdedel! Och skulle du mot all förmodan inte göra några fynd är marknaden väl värd ett besök bara för själva upplevelsen. Marknaden är öppen 6 dagar i veckan, söndagar är den stängd.

Den som älskar loppmarknader får inte missa Prags största loppis, Bleší trh, vid Kolbenova tunnelbanestation. Det kostar några tjeckiska kronor att komma in, men väl inne är det värt det. Här finns allt du kan tänka dig och lite till, så planera in gott om tid för besöket så att du inte missar några fynd. Marknaden har öppet lördagar och söndagar och stänger redan kl. 13, så sovmorgon är inte att tänka på om du ska fynda udda och roliga saker på den här klassiska marknaden.

I den lilla byn Buštehrad cirka 2,5 mil utanför Prag ligger Europas tredje största antik- och loppmarknad, Buštehrad Antik. Här kan alla samlare, framförallt den som är intresserad av militärhistoria och vapen, göra riktiga klipp. Det finns mängder av historiska föremål från exempelvis andra världskriget. Utställarna kommer från hela Europa och marknaden har öppet den andra och fjärde fredagen och lördagen i varje månad. För att ta sig till marknaden, ta tunnelbanan från Dejvická, och sedan en regelbunden buss som tar cirka 30 minuter.

Till den lite lugnare och mer turistbetonade Havelmarknaden i hjärtat av gamla stan hittar såväl Pragborna som turisterna. Marknaden, som faktiskt inte fått sitt namn efter den forne tjeckiske presidenten, är en av de äldsta i Prag och har funnits ända sedan 1200-talet! Här hittar du framförallt kläder, souvenirer och lädervaror. Ta tunnelbanan till Můstek eller Národní.

Missa inte heller en liten tur på marknaden vid och på historiska Karlsbron. På det här klassiska stråket finns framförallt souvenirer och presenter men också fantastiska målningar och foton av motiv från Prag av de konstnärer som arbetar på bron.